Choose your language

Understanding the world from home: Learning about refugees and the Syrian crisis online

Published on 8 July 2020

pointe bulle rose

As the classroom activities (and the selection adapted for on-line classes) of the CHANGE project put the emphasis on personal encounter with migrants and refugees, they offer the change of the point of view to students, who are willing to imagine themselves in the position of the other. To help the work of teachers in holding meaningful and engaging on-line classes in Hungary, our JRS office promotes our interactive e-learning material about the conflict in Syria as well as the on-line selection of the CHANGE activities. As these activities aim to deepen the empathy and ewoke a helpful attitude in students, the e-learning supplements such activities very well with a more detailed view of the complexity of the recent situation, through the example of Syria. The e-learning takes ca. 45 minutes to complete, and each student can do it alone. The material contains animations and some short video clips, taken mostly from actual news broadcasts. It teaches through such videos and small info-bubbles. The students then have to answer questions, so they reflect and review all new information and try to find the connections for themselves. To some extent they can also choose the order in which they progress with the playful tasks.To discuss the new informations and their impact in the class with a teacher is a good way to gain a deep insight into the reasons and motivations that led and still lead many people to flee their homes and leave everything behind.The follow-up from the activities of the CHANGE project, that put the focus on the migrants and refugees, who have already arrived in our country, whom we could bump into at any time. These are able to move the students deeper on the personal level, if through completing and discussing our e-learning material they already have an intellectual understanding of the background and motivations of those, who have come to seek international protection in our country. Of course, the deepest impressions are made through meeting a migrant/refugee personally. We have missed meeting the students, their teachers and the migrants and refugees, who are there for us and help us in this project. We hope to see you again soon!

 

Hungarian version

 

Értsd jobban a világot otthonról: a szíriai válság és a menekültkérdés digitálisan

 

Mivel a CHANGE projekt tantermi foglalkozásai – és az ezekből a távoktatás céljaira összeállított válogatás – a hangsúlyt a személyes találkozásra helyezi, találkozásra egy-egy hazánkban élő migránssal, menekülttel, így ezek a gyakorlatok a nézőpontváltás lehetőségét kínálják a diákoknak, ha ők nyitottak arra, hogy beleképzeljék magukat a másik ember helyzetébe. A magyar JMSZ iroda a szíriai válságot bemutató internetes, interaktív e-learning anyagát ( http://jmsz.hu/tananyag/sziria/story_html5.html ) is népszerűsítette a CHANGE projekt válogatott feladatai mellett, azért hogy ezzel is segítsük a tanárokat abban, hogy tartalmas és élvezetes on-line órákat tarthassanak. Mivel a feladatok egy részének célja az empátia elmélyítése és egy segítőkész hozzáállás ébresztése a diákokban, az e-learning jól kiegészíti az ilyen foglalkozásokat, Szíria példáján keresztül részletesebben bemutatva a jelen válság komplex valóságát. Az e-learninget kb. 45 perc végigcsinálni, amit a diákok önállóan is el tudnak végezni. Az anyag számítógépes animációkból és – többnyire az aktuális híradókból vett – videórészletekből áll. Az új információkat ezeken a videókon és kisebb szövegdobozokon keresztül, szinte észrevétlenül tanulják meg. Utána pedig szintén on-line módon kell megválaszolniuk pár kérdést, hogy átismételjék és elmélyítsék a frissen megtanultakat, és maguk fedezzenek fel köztük összefüggéseket. A játékos feladatok elvégzésének a sorrendjét is bizonyos szinten maguknak választhatják meg a diákok. Ennek az internetes gyakorlatnak az elvégzése, majd a tanultak közös megbeszélése a tanár vezetésével jó lehetőség arra, hogy a menekülés korábbi és mostani kiváltó okait megértsük.
 
A CHANGE projekt válogatott gyakorlataival érdemes folytatni az órát, melyek azokra a migránsokra és menekültekre vonatkoznak, akik már megérkeztek országunkba, akikkel akár az utcán is találkozhatunk bármely átlagos napon. Mélyebben, személyes szinten is meg tudja érinteni a diákokat a foglalkozás, ha az e-learning elvégzése és átbeszélése által a diákok már szert tettek egy intellektuális megértésre a menekülés hátterét, illetve a nemzetközi oltalmat nálunk keresők motivációit illetően.
 
Természetesen a legmélyebb benyomást – eddigi tapasztalataink alapján – a személyes találkozásban lehet átélni. Hiányoztak nekünk (is) az elmúlt hetekben a diákok, a tanáraik és a projektbe bekapcsolódott migráns és menekült segítőink. Öröm volt közülük néhányukat on-line viszontlátni, és reméljük, hogy mihamarabb személyesen is találkozni fogunk!


Country : Hungary

Language(s) : English, Hungarian

Author(s) :

2019 - A l'Encre Bleue